030-2271536 info@enoma.nl

Eerste Kamer beoordeelt salderingsregeling.

 

Volgende week, 13 februari 2024, stemt de Eerste Kamer over het wetsvoorstel voor het afbouwen van de salderingsregeling. Wat betekent dit nu precies? We leggen het je uit.

๐—ช๐—ฎ๐˜ ๐—ถ๐˜€ ๐˜€๐—ฎ๐—น๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ๐—ป๐—ด?
Een deel van de opgewekte stroom van zonnepanelen gebruik je direct in huis. Het overgrote deel lever je aan het elektriciteitsnet. Dat wordt geregistreerd door je meter. Dit wordt ’terugleveren’ genoemd. Je energieleverancier trekt de stroom die je hebt teruggeleverd af van de stroom die je hebt afgenomen op momenten waarop je meer afnam dan terugleverde. Over het saldo betaal je het afgesproken tarief. Deze verrekening heet salderen. Deze regeling is voordelig, want los van besparing op het energietarief van de leverancier hoef je ook geen energiebelasting en BTW te betalen over dat deel wat je opwekt.

๐—ช๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐—ผ๐—บ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—น ๐—ฎ๐—ณ๐—ฏ๐—ผ๐˜‚๐˜„ ๐˜€๐—ฎ๐—น๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ๐—ป๐—ด?
De salderingsregeling zorgt voor lagere belastinginkomsten voor de overheid. En aangezien energiebedrijven veel voor teruglevering moeten betalen, komt een deel van de rekening neer bij mensen die geen zonnepanelen hebben. Ook het elektriciteitsnet begint meer onder druk te staan door snelle groei van duurzame energie. De stimulering die de salderingsregeling gaf, wil men met het wetsvoorstel langzaam afbouwen.

๐—ช๐—ฎ๐˜ ๐—ฎ๐—น๐˜€ ๐˜๐—ฒ๐—ด๐—ฒ๐—ป ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—น ๐˜„๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ๐˜ ๐—ด๐—ฒ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—บ๐—ฑ ๐—ฒ๐—ป ๐˜€๐—ฎ๐—น๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—ฏ๐—ฒ๐—ต๐—ผ๐˜‚๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—ฏ๐—น๐—ถ๐—ท๐—ณ๐˜?
Dan verandert er niets. Zonnepanelen zijn echter wel dermate aantrekkelijk qua financieel rendement dat er ooit vast wel een vervangend voorstel komt. Het is daarom goed om ook alvast na te denken over wat als de salderingsregeling wordt afgebouwd.

๐—ช๐—ฎ๐˜ ๐—ฎ๐—น๐˜€ ๐—ฑ๐—ฒ ๐˜€๐—ฎ๐—น๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ๐—ป๐—ด๐˜€๐—ฟ๐—ฒ๐—ด๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ป๐—ด ๐˜„๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ๐˜ ๐—ฎ๐—ณ๐—ด๐—ฒ๐—ฏ๐—ผ๐˜‚๐˜„๐—ฑ?
In het voorstel is een rustig afbouwpad van het salderen voorzien richting 2030, waardoor huidige zonnepaneelhouders niet al te veel verrast worden. Ook kan je bijvoorbeeld een thuisbatterij plaatsen waardoor je meer stroom in huis gebruikt in plaats van teruglevert en daarna weer afneemt. Nieuwe zonnepanelen kunnen bijvoorbeeld via een investeringssubsidie extra gestimuleerd worden. Het is in ieder geval goed als er snel duidelijkheid komt. Vanuit Enoma zien we zonnepanelen als een belangrijk stuk van de puzzel, maar niet het enige. Besparen van energie staat voorop.

Dat doen we bijvoorbeeld met warmtepompen die vaak maar een kwart van de energie vragen van een cv-ketel. Eigen opwek van energie moet aantrekkelijk blijven. Dat is gelukkig waarom dit wetsvoorstel controversieel is. Linksom of rechtsom hebben wij het vertrouwen dat het verduurzamen van je pand uiteindelijk niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Heb je vragen over de salderingsregeling of verduurzaming? Neem dan gerust contact op:

enoma logo

Franciscusdreef 42-a
3565AC Utrecht

www.enoma.nlย ย 
info@enoma.nl
030 227 15 36

Mike Geytenberg Groenpand Enoma

Vanaf het moment dat ik bij Groenpand binnenkwam, ben ik nog meer verliefd geworden op het vak verduurzamen. Ik ben dankbaar dat ik inspirationeel leiderschap van dichtbij heb mogen ervaren en ik verheug me erop om samen maar apart Nederland nog mooier te makenโ€

Mike Geytenbeek, Directeur Enoma