030-2271536 info@enoma.nl

De Slimme stad, Wie belt Wie?

 

Bijna op de dag af, ben ik nu een jaar aan het wandelen. Iedere avond ergens tussen 19:00 en 22.00 uur, wandelen.

Wat ooit begon als afslankmethodiek (-8 kg) is uitgegroeid tot zelfontplooiingswandeling. Bijna op de dag af een jaar aan het fantaseren over duurzame stappen, gevolgen en hoe de stad van de toekomst er uit ziet. Bij iedere wandeling kleurt mijn fantasie het volgende vakje van de duurzame, slimme stad in.

’s Avonds, als we onze kookplaat aanslingeren, nadat we onze Tesla hebben aangestekkerd, heeft het net het zwaar te verduren. Als we na het eten de wasmachine en de droger nog even aanzetten voor de volgende dag, terwijl we draaien aan de thermostaat, wordt het er ook al niet veel makkelijker op. We hebben het probleem dat de massa een vergelijkbaar leven lijdt en het schema leidend is.

En dus zijn we toe aan de slimme stad. Een stad die is ingericht om er zo lang mogelijk van te genieten met de focus op duurzaamheid en gemak, zonder in te boeten op levenskwaliteit. Al wandelend deel ik de stad in; op ieder dak zonnepanelen en zonneboilers en voor de deur, de stoep bekleedt met co2-absorberende tegels. Verder lopend vind je naast veel echte bomen, een aantal kunstbomen die gemaakt zijn van zonnepanelen met in het omliggende bankje de mogelijkheid je telefoon op te laden en schermen die je voorzien van informatie over het weer, welke hotspots er zijn in de stad en misschien zelfs de menukaarten van omliggende restaurants, zodat je terwijl je op het bankje in de schaduw van het zonnepaneel je telefoon aan het opladen bent, al kunt bekijken waar je zo meteen uit eten gaat.

Na het eten loop je over de slim verlichte straat weer terug naar huis, waar de lantaarnpalen pas aangaan op het moment dat het nodig is. Je haalt nog even snel een kopje koffie en na het nuttigen hiervan gooi je deze weg in de slimme prullenbak, die een signaaltje geeft aan de milieuservice zodra hij vol is. Eenmaal bij je elektrische bolide aangekomen, ontstekker je deze en maak je je klaar voor vertrek. Via je telefoon reserveer je nog even snel een parkeerplek bij je huis en maak je zodoende geen onnodige kilometers. Thuis hebben je zonnepanelen het accupakket mooi volgeladen en staat de warmtepomp al aan en is het de perfecte temperatuur.

Je schenkt je biologisch verantwoorde wijntje in en zet de televisie aan. Terwijl je aan het bedenken bent wat je wilt eten de volgende dag, kijk je naar 24kitchen. De tv-kok geeft een geweldig recept en via je telefoon communiceer je met de televisie om je boodschappenlijstje op te halen, die je vervolgens weer doorgeeft aan je koelkast die kijkt wat je al in huis hebt. Met een tik op het scherm van je telefoon staat de volgende dag de plaatselijke supermarkt voor de deur in zijn elektrische wagen om je boodschappen af te leveren. Van 24kitchen naar binnen 24 uur in je keuken.

Toegegeven, ik overdrijf wellicht een beetje. Maar de technieken, innovaties en producten zijn er allemaal! We (de duurzame, innovatieve bedrijven en gemeentes van Nederland) hebben alles wat hierboven geschetst wordt al in kant en klare producten liggen. Het lijkt soms alleen een kwestie van vraag en aanbod bij elkaar brengen en wie belt wie.

 

De slimme duurzame stad is misschien maar één telefoontje verderop, maar wie bel je? En wie belt wie?

.

Mike B.R. Geijtenbeek

enoma logo

Franciscusdreef 42-a
3565AC Utrecht

www.enoma.nl  
info@enoma.nl
030 227 15 36

Mike Geytenberg Groenpand Enoma

De slimme duurzame stad is misschien maar één telefoontje verderop, maar wie bel je? En wie belt wie?

Mike Geytenbeek, Directeur Enoma