030-2271536 info@enoma.nl

Mike over Maatwerk

Maatwerk is een gevleugelde term, maar wat houdt het in, voor wie is het geschikt en kun je je als bedrijf helemaal focussen op maatwerk?

Op bovenstaande vragen gaan we dieper in met directeur van Enoma; Mike Geytenbeek. En krijgen we antwoorden op vragen zoals wat maatwerk is, welke zaken er dan nog wel eens fout kunnen gaan en voor wie maatwerk nou eigenlijk echt interessant is. 

Waarom specialiseren jullie jezelf in maatwerk?

Dan begin ik met een lekker groot cliché; Omdat de rest dat niet doet. Natuurlijk zijn er partijen die maatwerk leveren in bepaalde productgroepen en daar heel goed in zijn, maar ik ken geen partijen van onze schaal die dat maatwerk leveren voor (bijna) alle disciplines binnen de verduurzaming van een woning of bedrijfspand.

Je zegt bijna, zijn er dan ook dingen die jullie niet doen?
Zeker! We zouden heel graag meer doen met batterijen, maar de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat de markt ons hiervoor nog niet weet te vinden en wij nog niet weten hoe we deze moeten aanboren en daar zijn we vrij laat mee. Maar ook isolatie (en vooral spouwmuurisolatie) doen we niet. Natuurlijk kennen we de partijen wel, maar vaak is het goedkoper als verduurzamers die zelf benaderen, anders zitten wij er onnodig tussen als schakel.

Zijn er dan partijen die jullie specifiek vinden omdat jullie maatwerk leveren? Of zoekt iedereen gewoon een verduurzamer?
De partijen die ons voornamelijk vinden voor maatwerk zijn vaak gemeentes en woningbouworganisaties. En inderdaad, hoewel we zijn ingericht op het maatwerk stuk, doen we ook ‘standaard’ verduurzaming. Vaak is de gemeenschappelijke factor dat een partij gezocht wordt die meerdere disciplines kan uitvoeren, waardoor het goedkoper en efficiënter wordt.

Kun je daar een voorbeeld van geven?

Als je bijvoorbeeld zonnepanelen wilt en een warmtepomp, zoek je dan een partij voor de zonnepanelen en een andere voor de warmtepomp? Vaak wel en dat is prima, maar het kan zoveel voordelen hebben als het door een partij gedaan wordt. De installatiekosten kunnen voordeliger zijn, er kan efficiënter gewerkt worden, bepaalde kosten hoeven maar eenmaal gemaakt te worden (reiskosten, steigers, hoogwerkers, afvalverwijdering en meer van dat soort dingen), maar ook kan er gekeken worden naar de totale puzzel waarbij de systemen met elkaar werken. In dit voorbeeld kan het zo zijn dat het dak volledig vol gelegd wordt en dat er dan geen ruimte meer is voor de warmtepomp buitenunit. Dit zijn dingen die in het totaalplaatje bij een partij al direct meegenomen worden.

Is woningbouw dan wel echt maatwerk? Het lijkt productiewerk en veelal hetzelfde.
Nou, er zijn wel voorbeelden van straten met identieke woningen waar allemaal 8 zonnepanelen op moeten, dan heeft het inderdaad iets van productiewerk. Maar als je de meterkast, zonnepanelen en warmtepomp op hetzelfde moment kunt doen, hoeft de bewoner ook niet zo vaak vrij te nemen van zijn werk en vallen de kosten vaak ook nog voordeliger uit. Daarnaast wil je dat bewoners zo min mogelijk hinder ondervinden aan deze verduurzaming. Dus het stukje communicatie, planning, informatieaanlevering en antwoord geven op vragen van bewoners is in deze ook echt maatwerk.

Hebben jullie hier dan al veel ervaring mee?

Wij werken samen met een aantal woningbouwcorporaties, dit zijn samenwerkingen die in sommige gevallen al bijna 10 jaar lopen, dan raak je wel op elkaar ingespeeld en kunnen we inmiddels wel zeggen dat we snappen wat er nodig is om dit tot een succes te maken voor de bewoner, onszelf en de woningbouwcorporatie

Er is een hoop te doen over verduurzaming, is het voor een huurder nog steeds een goed idee om te gaan verduurzamen?

In het nieuws is een hoop te doen over bijvoorbeeld zonnepanelen en de salderingsregeling, maar mijn ervaring is dat de woningbouworganisaties hier een nagenoeg perfect model voor hebben. Zolang je als huurder minder betaald aan maandelijkse kosten voor de zonnepanelen dan aan verbruikskosten die je had gehad zonder de zonnepanelen, dan is het financieel volgens mij gewoon een goed idee. Als je goedkoper uit bent per maand en tegelijkertijd je footprint verlaagd, wat kun je er dan op tegen hebben zou je denken.

En voor de woningbouworganisatie? Is het daarvoor nog een beetje interessant?

Woningcorporaties spelen, gezien hun positie op de woningmarkt, een belangrijke rol in het verduurzamen van de woningvoorraad in Nederland. Met de verduurzaming van de woningen, gaat de waarde van het vastgoed omhoog, de impact op de natuur naar beneden en het wooncomfort van de huurders omhoog. Dat alles met een goed rendement. Het is wel een beetje de mooi-weer-show aan het worden, maar zo sta ik er echt in.

Als laatste, zijn er nog manieren waarop we nog meer voordeel kunnen halen uit deze verduurzaming? Heb je nog tips?

Waar wij nu met een aantal klanten mee bezig zijn, is het combineren van facetten. Zo doen we bij mutatiewoningen direct de gehele verduurzaming, dus zonnepanelen, (hybride) warmtepomp, gasloos koken en de werkzaamheden aan de meterkast. Dat scheelt zo enorm veel reistijd en overige kosten dat het, naast duurzamer, ook echt een stuk voordeliger is en dat is dan weer fijn voor het rendement. Voor sommige is het wellicht een vies woord, maar voor mij is verduurzaming enkel mogelijk en prettig als dit hand in hand gaat met een knappe terugverdientijd en het is onze taak om dat zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen.

enoma logo

Franciscusdreef 42-a
3565AC Utrecht

www.enoma.nl  
info@enoma.nl
030 227 15 36

Mike Geytenberg Groenpand Enoma

“In het nieuws is een hoop te doen over bijvoorbeeld zonnepanelen en de salderingsregeling, maar mijn ervaring is dat de woningbouworganisaties hier een nagenoeg perfect model voor hebben. Zolang je als huurder minder betaald aan maandelijkse kosten voor de zonnepanelen dan aan verbruikskosten die je had gehad zonder de zonnepanelen, dan is het financieel volgens mij gewoon een goed idee. Als je goedkoper uit bent per maand en tegelijkertijd je footprint verlaagd, wat kun je er dan op tegen hebben zou je denken.”

Mike Geytenbeek, Directeur Enoma